Hlađenje na otvorenom

SVI PROIZVODI SU PROIZVEDENI U EVROPSKOJ UNIJI I MOGU SE ISPORUČITI KAO „URADI SAM“ SETOVI,
TAKO DA JE UGRADNJA JEDNOSTAVNA I BRZA.

PRIMENA

Hlađenje na otvorenom – zabavni parkovi, aqua parkovi, arene, bazeni, plaže, restorani, kafići, hoteli, diskoteke, venčanja, zabave...
Specijalni efekti za
parkove, fontane, spomenike, bazene…
Zatvoreno hlađenje u
fabrikama, halama, magacinima…
Kontrola temperature i vlažnosti –
staklene bašte, vinski podrumi, fabrike, staklenici, plastenici, farme…

Uloga vlage u hlađenju

Evoparativno hlađenje je odgovorno za osveženje koje osećate kada Vam vazdušne struje opstrujavaju kožu. Vazduh isparava vodu sa Vaše kože, pomoću temperature tela. Potiskujući vodu, pomoću pumpe visokog pritiska, kroz specijalno dizajnirane mlaznice, stvara se magla sačinjena od ultra finih kapljica prosečne veličine ne veće od 10 mikrona. Ove sićušne kapljice veoma brzo apsorbuju energiju (toplotu) okoline i tom prilikom isparavaju, stvarajući vodenu paru. Energija (toplota) koja je neophodna za isparavanje vode u vodenu paru dobijena je iz okoline i, na taj način, rashlađen je i okolni vazduh.
Relativna vlažnost predstavlja trenutnu količinu vlage u vazduhu u odnosu na količinu vlage koju bi vazduh mogao apsorbovati na istoj temperaturi. Ona predstavlja značajan faktor u određivanju potencijala rashlađivanja. Što je relativna vlažnost niža to više vode može isparavati, odnosno više toplote može biti oduzeto od okoline. Evaporativno hlađenje se može efikasno koristiti u većini geografskih podneblja, buduži da kada, tokom dana temperatura dostiže maksimum, vlažnost je obično u najnižoj tački.

INDUSTRIJSKO HLAĐENJE

Rashladni ventilatori za odmagljivanje

Magleni ventilatori pružaju veliku korist u zatvorenim industrijskim prostorima obzirom da troše vrlo malo energije u poređenju sa standardnim rashladnim sistemima.

STAKLENICI

Sistemi za magljenje igraju važnu ulogu u kontrolisanju klime unutar staklenika. Ovi sistemi se, takođe, uspešno koriste u održavanju optimalne temperature i vlažnosti okoline u uslovima prinudne ili prirodne ventilacije. U letnjem periodu brzo isparavanje magle poruzrokuje hlađenje staklenika u skladu sa principom evaporativnog hlađenja, a u isto vreme povećava se vlažnost atmosfere ukoliko je relativna vlažnost niska. U zimskom periodu sistem održava optimalnu vlažnost atmosfere sprečavajući dehidrataciju useva usled grejanja. Atmosfera dobijena korišćenjem naših sistema je adekvatna za najdelikatnije useve (npr. uzgajanje mladih zasada, kultivaciju tropskih biljaka i biljaka u cvatu) gde nije moguće koristiti tradicionalne metode prskanja.

Prednosti ovih sistema u staklenicima su višestruke:

 • povećanje produktivnosti u stakleniku
 • održavanje konstantne vlažnosti
 • manja potrošnja vode za navodnjavanje
 • rast reproduktivnih biljaka u stakleniku
 • potreba za manje vlage
 • adekvatna mikroklima u svako doba godine
 • smanjenje potrebe za senčenjem

Naši sistemi za omagljivanje rade na pritisku od 70 bar i konstruisani su da proizvode kapljice prečnika manjeg od 5 do 10 mikrometara i zbog svoje atomske veličine ostaju da lebde u vazduhu stvarajući efekat magle na duži period. Obično svi uzgajivači imaju problem usled niske vlažnosti i visokih temperatura. Ozbiljan problem se javlja ukoliko relativna vlažnost u stakleniku opadne ispod 30%. Biljke će patiti i usporiti ili zaustaviti proces rasta. Naime, većina staklenika u sušnim uslovima tokom letnjih meseci prestaje sa radom, dokle god se temperatura okoline ne spusti na zadovoljavajući nivo.

Veoma niska cena sistema predstavlja bitan aspekt omagljivanja vinskih podruma ukoliko je poredimo sa nekim drugim rešenjima za kontrolu klimatskih parametara. Troškovi energije su minimalni, a instalacija brza i jednostavna. Sistemi se isporučuju u različitim varijantama, pa čak i u “uradi sam” varijanti. Sistemi su konstruisani tako da malo koštaju i zahtevaju minimalno održavanje.

STOČARSTVO

Ukoliko se goveda ne rashlađuju vodom, mogu imati ozbiljne poremećaje usled stresa izazvanog toplotom, što se negativno odražava na njihovu fiziologiju, karakteristike i ponašanje. Studije su pokazale da na temperaturama ispod 26°C krave muzare smanjuju unos hrane i gube telesnu težinu. Proizvodnja mleka opada. Reproduktivne osobine, zdravstveno stanje i mlečnost su ugroženi. Uticaj temperature se još više oseti u hladnijim mesecima.

Rashlađivanje krava

Stepen toplotnog stresa koji krave trpe zavisi od kombinacije uslova iz okoline – temperature vazduha, relativne vlažnosti, kretanja vazduha, sunčevog zračenja… Stočari koriste zasenčavanje, ventilatore i svežu vodu kako bi pomogli kravama da prebrode vrućine. No, vrlo često senčenje i ventilacija nisu dovoljni. U južnijim krajevima, gde su vrućine i vlažnost nepovoljniji stočari koriste i prskalice kako bi potpomogli rashlađivanje.

Istraživanje je pokazalo da povremeno omagljivanje u kombinaciji sa senčenjem i prinudnom ventilacijom predstavlja vrlo efikasan metod rashlađivanja krava, smanjujući na taj način gubitke u prinosu mleka nastale tokom vrućih i vlažnih vremenskih uslova. Korišćenjem visokog pritiska, mlaznica za rasprskivanje i dovoljno vode može da u potpunosti zaštiti krave. U tom slučaju voda isparava, izvlači toplotu iz okoline i životinja, poput znojenja. Podsticanjem kretanja vazduha pomoću ventilatora ovaj sistem postaje efikasniji.

Rashlađivanje svinja

Kada nastupi period visokih temperatura, uzimanje većih obroka je poslednja stvar koja ikome pada na um. Na temperaturama između 30°C i 40°C svinje su, verovatno, zauzete sanjanjem o nekim dalekim kaljugama nego da razmišljaju o svom sledećem jelu. Rast životinja je vrlo često uslovljen ekstremnim uslovima okoline. Kada su svinje u pitanju, generalno, hladnija klima povećava unos hrane, jer svinje nastoje da održe telesnu temperaturu, dok toplija klima može smanjiti rast, iscrpljivati telo i stresirati životinju.
Sve životinje poseduju termoneutralnu zonu, opseg temperature u kome se osećaju najprijatnije, i u kom se telesna temperatura ne menja. Letnje temperature često iskaču iz termoneutralne zone kod svinja. Kako je klimatizacija preskupa da bi se razmatrala kao opcija, raspršivanje vode je odličan način da se pomogne smanjivanju stresa nastalog usled visokih temperatura.
Omagljivanje se pokazalo kao efikasna metoda za smanjivanje toplotnog stresa tokom visokih letnjih temperatura u objektima gde se čuvaju svinje. Korišćenjem omagljivanja ili raspršivanja kako bi se okvasile svinje direktno poboljšava proces evaporativnog hlađenja obzirom da se proces odvija na površini kože, a ne hlađenjem vazduha. Razmislite koliko vam je samo hladnije kada izađete iz bazena po vetrovitom danu. Istovetni koncept se primenjuje i kod evaporativnog hlađenja svinja.

HIDRATACIJA VOĆA I POVRĆA

Lepši izgled proizvoda

Orošeni proizvodi izgledaju svežije, a to je ono što potrošači najviše traže. Svež izgled proizvoda govori kupcu i o načinu tretiranja proizvoda. Istovremeno doprinosi lepšem izgledu prodavnice i povećava vrednost proizvoda u očima potrošača.

Kaliranje proizvoda smanjuje se do 50%

Vlaženjem proizvoda možete smanjiti gubitke i do 50%.

Zaustavlja se gubitak težine proizvoda

Gubitkom težine proizvoda smanjuje se gubitak profita. U zavisnosti od proizvoda, gubici su najčešće 2% – 7% težine za manje od 24 časa. Osim što proizvodi gube na težini, kvari im se kvalitet i izgled. Lako se prepoznaje gubitak težine, na osnovu izgleda svežine.

Udvostručava životni vek proizvoda

Proizvodi ostaju duže sveži, što umanjuje potrebu za isporukama novih količina (proizvoda). Bolji izgled proizvoda može uštedeti novac i dići reputaciju na duži period.

Pokazuje bolju brigu o proizvodima

Kada potrošač vidi naš sistem u radu, to nije samo zabavno za njega. On može videti da Vi i Vaša prodavnica brinete o proizvodima i njihovom kvalitetu.

Veći profit

Profit raste na više načina. Sa boljim izgledom proizvoda raste i prodaja. Eliminisanje gubitaka u težini direktno se reflektuje na Vaš profit. Manje proizvoda na zalihama znači i manje gubitke u težini!  Povrće koje lepo izgleda privući će veći broj kupaca, povećavati prodaju u čitavoj prodavnici a zadovoljni potrošači će se uvek vraćati.

RASHLADNI SISTEMI ZA OTVOREN PROSTOR

Rashladni sistemi za otvoren prostor obezbeđuju najbolja i najkvalitetnija rešenja u oblasti rashlađivanja kafića, bašti, magacina, industrijskih postrojenja, dešavanja na otvorenom.

MOBICOOL

MOBICOOL je prvi u svetu autonomni, raspršivajući, bešumni ventilator sa pumpom visokog pritiska  za potrebe hladjenja. Pomoću ugrađene pumpe visokog pritiska MOBI COOL može da meša atomiziranu vodu sa vazdušnim strujama iz okoline, omogućavajući efekat hlađenja u okolnom prostoru. MOBICOOL je  ventilator bez fiksne instalacije, autonoman, efektan i efikasan sa velikim rezervoarom za vodu koji omogućava 3 do 5 sati rada. Veoma tih QES motor (quiet engine system) i pumpa su bešumni, sa manje od 55DB.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

 • profesionalna pumpa visokog pritiska sa aluminijumskom glavom
 • radni pritisak: 70 bar
 • sigurnosni ventil
 • dobro izbalansiran sa točkićima i ručkama za lako pomeranje
 • motor 0,55 kW, samoventilirajući
 • zaštita od termičkog opterećenja
 • rezervoar od 60 l
 • električni nivoprekidač kao zaštita od rada “na suvo”
 • vidljiva magla 5-9 mikrona

Dimenzije: 580x2050x580mm
Težina: 50 Kg (vodni rezervoar prazan)

QES: Oprema sa motorom niske buke – QES (Quiet Engine System) je posebno tražena u odmaralištima, bazenima, barovima, restoranima, hotelima i drugim prostorima gde buka može ometati korisnike.
BPS: Sve jedinice su opremljene By-Pass sistemom (ugradjenim baj pas ventilom), recirkulacijom vode unutar pumpe štite pumpu od pregrevanja. Sistemi za omagljivanje vođeni BPS pumpama ne moraju posedovati ispusne ventile za pražnjenje instalacije te nema rasipanja vode.

NAMENA:

Parkovi, vrtovi, verande, plaže, javna mesta, barovi, restorani, hoteli, bazeni, sportske manifestacije, žurke, tržni centri, diskoteke, razne manifestacije, skladišta, fabričke hale i druga mesta gde je neophodno hladjenje.

EUROJET

Eurojet je revolucionarni rashladni sistem za velike otvorene i zatvorene prostore.

Eurojet je razvijen i napravljen od strane vrhunskih inženjera i projektanata kako bi garantovao najbolje hlađenje otvorenih prostora na visokim temperaturama. Takođe se koristi za smanjenje temperature, uklanjanje neprijatnih mirisa i smanjenje prašine u industriji. Sistem predstavlja kombinaciju ventilacije i omagljivanja.

Eurojet radi na principu evaporativnog hladjenja, stvaranjem fine magle. Duplo filtrirana (5 i 1 mikron) voda se pod pritiskom od 70 bara distribuira kroz cevi, a potom raspršuje kroz specijalne mlaznice visokog pritiska u izuzetno finu maglu. Milijarde kapljica manjih od 10 mikrona osvežavaju atmosferu. Magla isparava u atmosferi toplog vazduha, snižavajući temperaturu okoline za čak 10°C do 15°C. Eurojet je bešumni sistem, italijanskog dizajna, efikasan i elegantan i uklapa se u većinu modernih arhitektonskih rešenja.

NAMENA

Zabavni parkovi, dečija igrališta, kafe barovi, klubovi, restorani na otvorenom, hoteli, rekreacioni centri, tržni centri, golf klubovi, sportski centri, zoološki vrtovi, bazeni, koncerti, diskoteke, žurke, manifestacije, vinski podrumi, tekstilna industrija, prehrambena industrija i dr.

TOTEM

Revolucionarni rashladni sistem za velike otvorene površine

Totem i Arch (luk) su razvijeni i napravljeni od strane vrhunskih stručnjaka kako bi garantovali najbolje hlađenje spoljnog prostora na visokim temperaturama. Sistem predstavlja kombinaciju ventilacije i omagljivanja. Totem radi na principu evaporativnog hladjenja, stvaranjem fine magle.

Oko 3m visok i 2m širok napravljen je od cevi od nerdjajućeg čelika, prečnika 60mm. Vrlo je jednostavan za instalaciju. Postoji nekoliko modela, i to kao: luk, polu-luk, oblika kišobrana, duplog luka.

Postolje Totema može biti izvedeno tako da bude vidljivo, ili sakriveno u zemlji, ankerisano za pod.

PUMPE

PREMIUM serija
Za sisteme od 4 do 75 mlaznica

Ove profesionalne visokopritisne pumpe predstavljaju najbolje rešenje za male i srednje sisteme za omagljivanje sa protokom od 0,6l/min do 6 l/min, vođene jednofaznim motorom. Njihove visokokvalitetne komponente garantuju dug period upotrebe. Premium serija je konstruisana tako da zadovolji sve zahteve kod malih i ekonomičnih sistema za omagljivanje, sa karakteristikama i kvalitetom pravih profesionalnih pumpi visokog pritiska.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

 • profesionalna pumpa visokog pritiska
 • radni pritisak 70 bar
 • 3 keramička klipa, mesingane glave
 • regulacioni ventil, ugrađeni baj-pas
 • glicerinski manometar
 • industrijski električni motor sa zaštitom od termičkog preopterećenja 230V 1450 min-1, 2.2 KS
 • vazdušno hlađenje
 • ON-OFF prekidač
 • zaštita protiv rada “na suvo”
 • vodonepropusno čelično kućište i nosač na antivibrirajućim gumenim nogarama
 • izrađen u skladu sa EU regulativima

QES: Oprema sa motorom niske buke – QES (Quiet Engine System) je posebno tražena u odmaralištima, bazenima, barovima, restoranima, hotelima i drugim prostorima gde buka može ometati korisnike.

EVOLUTION serija
Za sisteme od 4 do 75 mlaznica

Ova serija profesionalnih pumpi visokog pritiska predstavlja veoma dobro rešenje, odličnog su kvaliteta i sigurnosti za upotrebu u malim, srednjim i velikim sistemima za omagljivanje sa protokom koji je u intervalu od 0,6 l/min do 6 l/min, sa jednofaznim električnim motorom. Svi sastavni delovi su visokokvalitetni i izrađeni od kvalitetnih materijala, obezbedjujući besprekoran rad i dug period upotrebe.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

 • profesionalna pumpa visokog pritiska
 • radni pritisak 70 bar
 • 3 keramička klipa, mesingane glave
 • promenljiv protok, ugrađeni baj-pas
 • glicerinski manometar
 • industrijski električni motor sa zaštitom od termičkog preopterećenja 230V 1450 min-1, 2.2 KS
 • vazdušno hlađenje
 • ON-OFF prekidač
 • zaštita protiv rada “na suvo”
 • vodonepropusno čelično kućište oslonjeno na antivibrirajuće gumene nogare
 • izrađen u skladu sa EU regulativima

QES: Oprema sa motorom niske buke – QES (Quiet Engine System) je posebno tražena u odmaralištima, bazenima, barovima, restoranima, hotelima i drugim prostorima gde buka može ometati korisnike.

BPS: Sve jedinice su opremljene By-Pass sistemom (ugrađenim baj pas ventilom), recirkulišući vodu unutar pumpe štite pumpu od pregrevanja. Sistemi za omagljivanje vođeni BPS pumpama ne moraju posedovati ispusne ventile za pražnjenje instalacije te nema rasipanja vode.

EVOLUTION time serija
Za sisteme od 4 do 75 mlaznica

Ova serija profesionalnih pumpi visokog pritiska predstavlja veoma dobro rešenje, odličnog su kvaliteta i sigurnosti za upotrebu u malim, srednjim i velikim sistemima za omagljivanje sa protokom koji je u intervalu od 0,6 l/min do 6 l/min, sa jednofaznim električnim motorom. Svi sastavni delovi su visokokvalitetni i izrađeni od kvalitetnih materijala, obezbeđujući besprekoran rad i dug period upotrebe. Ugrađeni digitalni tajmer omogućava potpunu kontrolu iskorišćenja sistema za omagljivanje, direktnim podešavanjem učestalosti raspršivanja vode. Samim tim veći je benefit sa aspekta potrošnje vode i energije, jer se štedi i do 70% u poređenju sa standardnim sistemima.
QES elektromotorne pumpe obezbeđuju efikasan rad sa najmanjim gubitkom snage i potpuno bešumnim radom. QES jedinice predstavljaju najbolje rešenje za primenu u situacijama gde je buka nedopustiva.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

 • profesionalna pumpa visokog pritiska
 • radni pritisak 70 bar
 • 3 keramička klipa, mesingane glave
 • promenljiv protok, ugrađeni baj-pas
 • sigurnosni ventil
 • glicerinski manometar
 • industrijski električni jednofazni motor 1450 min-1, 2.0 KS, samo ventilirajući zaštitom od termičkog preopterećenja
 • ON-OFF prekidač
 • digitalni ciklični tajmer sa 3 funkcije
 • zaštita protiv rada “na suvo”
 • vodonepropusno čelično kućište oslonjeno na antivibrirajuće gumene nogare
 • izrađen u skladu sa EU regulativima

TIME: Sve jedinice opremljene digitalnim tajmerom omogućavaju upravljanje operacijama sistema, regulišući raspršivanje magle u skladu sa dnevnim ciklusima, štedeći energiju i vodu, a postižući optimalnu ambijentalnu temperaturu.
QES: Oprema sa motorom niske buke – QES (Quiet Engine System) je posebno tražena u odmaralištima, bazenima, barovima, restoranima, hotelima i drugim prostorima gde buka može ometati korisnike.
BPS: Sve jedinice su opremljene By-Pass sistemom (ugrađenim baj pas ventilom), recirkulišući vodu unutar pumpe štite pumpu od pregrevanja. Sistemi za omagljivanje vođeni BPS pumpama ne moraju posedovati ispusne ventile za pražnjenje instalacije te nema rasipanja vode.

PROFESSIONAL serija
Za sisteme od 75 do 150 mlaznica

Ova serija profesionalnih pumpi visokog pritiska predstavlja veoma dobro rešenje, odličnog su kvaliteta i sigurnosti za upotrebu u malim, srednjim i velikim sistemima za omagljivanje sa protokom koji je u intervalu od 8 l/min do 12 l/min, sa jednofaznim ili trofaznim električnim motorom.

Svi sastavni delovi su visokokvalitetni i izrađeni od kvalitetnih materijala, obezbeđujući besprekoran rad i dug period upotrebe. Ugrađeni digitalni tajmer (samo u “time” verzijama) omogućava potpunu kontrolu iskorišćenja sistema za omagljivanje, direktnim podešavanjem učestalosti raspršivanja vode. Samim tim veći je benefit sa aspekta potrošnje vode i energije, jer se štedi i do 70% u poređenju sa standardnim sistemima.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

 • trostepena pumpa visokog pritiska
 • radni pritisak 70 bar
 • 3 keramička klipa, mesingane glave
 • promenljiv protok, ugrađeni baj-pas
 • sigurnosni ventil
 • glicerinski manometar
 • industrijski electrični jednofazni motor 230V, (ili trofazni 400V), 1450 min-1 , 3.0 K S, samoventilirajući
 • zaštita od termičkog preopterećenja
 • ON-OFF prekidač
 • digitalni ciklični tajmer sa 3 funkcije (kod time verzije)
 • zaštita protiv rada “na suvo”
 • vodonepropusno čelično kućište oslonjeno na antivibrirajuće gumene nogare
 • izrađen u skladu sa EU regulativima

BPS: Sve jedinice su opremljene By-Pass sistemom (ugrađenim baj pas ventilom), recirkulišući vodu unutar pumpe štite pumpu od pregrevanja. Sistemi za omagljivanje vođeni BPS pumpama ne moraju posedovati ispusne ventile za pražnjenje instalacije te nema rasipanja vode.
TIME: Sve jedinice opremljene digitalnim tajmerom omogućavaju upravljanje operacijama sistema, regulišući raspršivanje magle u skladu sa dnevnim ciklusima, štedeći energiju i vodu, a postižući optimalnu ambijentalnu temperaturu.

GM-FOG serija
Za sisteme od 150 do 260 mlaznica

Ova serija profesionalnih pumpi visokog pritiska predstavlja veoma dobro rešenje, odličnog su kvaliteta i sigurnosti za upotrebu u malim, srednjim i velikim sistemima za omagljivanje sa protokom koji je u intervalu od 15 l/min do 21 l/min, sa trofaznim električnim motorom. Svi sastavni delovi su visokokvalitetni i izradjeni od kvalitetnih materijala, obezbeđujući besprekoran rad i dug period upotrebe. Ugrađeni digitalni tajmer (samo u “time” verzijama) omogućava potpunu kontrolu iskorišćenja sistema za omagljivanje, direktnim podešavanjem učestalosti raspršivanja vode. Samim tim veći je benefit sa aspekta potrošnje vode i energije, jer se štedi i do 70% u poređenju sa standardnim sistemima.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

 • trostepena pumpa visokog pritiska
 • radni pritisak 70 bar
 • 3 keramička klipa, mesingane glave
 • fleksibilna spojnica
 • promenljiv protok, ugrađeni baj-pas
 • sigurnosni ventil
 • glicerinski manometar
 • industrijski električni trofazni motor, 1450 min-1; 5,5 KS – 7,5 KS, samoventilirajući
 • zaštita od termičkog preopterećenja
 • ON-OFF prekidač
 • digitalni ciklični tajmer sa (GM FOG vreme)
 • zaštita protiv rada “na suvo”
 • vodonepropusno čelično kućište oslonjeno na antivibrirajuće gumene nogare
 • izrađen u skladu sa EU regulativima

BPS: Sve jedinice su opremljene By-Pass sistemom (ugrađenim baj pas ventilom), recirkulišući vodu unutar pumpe štite pumpu od pregrevanja. Sistemi za omagljivanje vođeni BPS pumpama ne moraju posedovati ispusne ventile za pražnjenje instalacije te nema rasipanja vode.
TIME: Sve jedinice opremljene digitalnim tajmerom omogućavaju upravljanje operacijama sistema, regulišući raspršivanje magle u skladu sa dnevnim ciklusima, štedeći energiju i vodu, a postižući optimalnu ambijentalnu temperaturu.